In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt het netwerk van meridianen traditioneel gezien als rivieren, als beekjes die met elkaar in verbinding staan. Beekjes die de oppervlakte van ons lichaam verbinden met onder andere onze organen en waar lichaamsvloeistof doorheen vloeit als manifestatie van Qi. Door onderzoek van Dr. H.M.Langevin en Mr. J.A.Yandow (2002) is door middel van echografie, ook wel echoscopie genoemd aangetoond dat de acupunctuurpunten die op de meridianen van de arm liggen, overeenkomen met splijtvlakken in het bindweefsel. Het bindweefsel is het netwerk van onderhuids weefsel dat al onze organen, spieren, ons skelet, de vliezen, bloedvaten en de lymfevaten omgeeft en deze weefsels onderling verbindt en voedt. Dat deze acupunctuurpunten op bindweefsel splijtvlakken liggen is ook getoetst op preparaten van ter beschikking aan de wetenschap gestelde lichamen. Aangetoond is dat 80% van acupunctuurpunten op de arm overeenkomen met de locatie van de splijtvlakken. De splijtvlakken zijn overgangen tussen de verschillende weefsels, oftewel de ruimtes tussen de spieren (intermusculair) of in de spieren (intramusculair) of tussen spieren en bot. Dit heeft weer een relatie met het Chinese karakter van een acupunctuurpunt dat vrij vertaald “holte” betekend (O’Connor en Bensky, 1981). De punten, de holtes, kunnen ook daadwerkelijk worden gevoeld bij het palperen van de huid.

Op 27 maart 2018 is, op de wetenschappelijke nieuwssite Scientas, de ontdekking gepubliceerd van net onder de oppervlakte van de huid aanwezige weefsels met vloeistof gevulde compartimenten, die door het hele lichaam met elkaar in verbinding staan. https://www.scientias.nl/compleet-nieuw-orgaan-ontdekt-in-het-menselijk-lichaam/ Uitgaande van deze ontdekking nemen we aan dat er een anatomische relatie bestaat tussen het meridiaan netwerk, de acupunctuurpunten, het bindweefsel en de holtes. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de met vloeistof gevulde ruimtes tussen de verschillende bindweefselvlakken. Dit komt overeen met het Chinese pictogram van het element Water. Dit pictogram wordt in de trigrammen van de I Tjing gebruikt en staat voor een rivier stromend tussen de oevers, zoals de vloeistoffen stromen tussen de bindweefselvlakken.

Zodra het onderhuidse bindweefsel beschadigd raakt wordt de Qi geblokkeerd en kunnen de vloeistoffen niet meer vrij stromen. Dit is voor te stellen als een steen die in een beekje terecht komt waardoor takken, bladeren en dergelijke achter de steen blijven hangen en er uiteindelijk een dam zal ontstaan. Die dam verspert de beek. Als de Qi niet vrij kan stromen door een blokkade neemt de druk op het weefsel toe en zal er pijn ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld spierpijn door overbelasting zijn of pijn door een ongeval.

Het onderhuids bindweefsel is gevoelig voor mechanische stimulatie. Dat kan door het plaatsen van acupunctuurnaalden op de acupunctuurpunten of door massage van de meridianen worden gestimuleerd. Hierdoor worden blokkades opgeruimd en zal pijn verdwijnen.

====

Het pictogram stelt een rivier tussen de oevers voor, de levensstroom vol versnellingen, draaikolken en watervallen tussen de vaste aarde.

I Tjing, Monique Möller, 1985;

Posted in Uncategorized